Finland - Helsingfors.

Genom åren har det blivit en del turer över till Helsingfors i Finland. Tänkte försöka sammanfatta mina bästa tips.

ÅKA DIT
Både Silja Line och Viking Line kör 40 timmarskryssningar till Helsingfors. Man reser på kvällen från Stockholm och kommer till Helsingfors tidig förmiddag. Sedan har man hela dagen i Helsingfors och båten går tillbaka till Stockholm på kvällen. Båtarna lägger till centralt i Helsingfors. En tiominuterspromenad och du är på salutorget och nära shoppinggator. En gång har vi bott kvar en natt i Helsingfors, vi bokade hotell genom Silja Line och fick ett bra pris för detta. Kan rekomendera Scandic Marski. Det ligger på Mannerheimintie 10vilket är mycket centralt. Cirka fem minuters promenad från salutorget och 15 minuters promenad från båten. Spårvagnar går förbi precis utanför och det ligger mittemot ett Stockmann-varuhus.


SEVÄRDHETER

Högholmens Djurpark
En perfekt dagsutflykt om man har varit i Helsingfors ett par gånger och sett salutorget med dess omnejd. Till Högholmens Djurpark åker du med båt från Salutorget sommartid. För 16 Euro får du inträde och båtresa fram och tillbaka.
I djurparken finns tydligen över 200 olika djurarter. Till skillnad från vårt eget Skansen finns här lite mer exotiska djur som tigrar, snöleoparder och pantrar.

"Turist-linjen"
Enklaste sättet att ta sig fram i Helsingfors är att åka spårvagn. En-timmes biljetter kostar 2 Euro, 12 Euro för 3 dagar och 18 Euro för 5 dagar. En bra linje att hoppa på är 3B/3T som kallas för turistlinjen. Den åker runt hela Helsingfors och du får se det mesta. Där du köper din biljett finns det gratiskartor över spårvagnslinjerna. Om du bläddrar fram 3B/3T så finns det en karta över denna linje där sevärdheterna är utmärkta så du lätt kan följa med i vad du passerar och ser. Hela rundan tar ca 1 timme.

Torni
För att få fin utsikt över Helsingfors kan du bege dig till Hotel Torni. Hotellet ligger på Yrjönkatu 26. Längst upp i hotellet (14 våningar) ligger Ateljee Bar från vilken man kan gå ut på en balkong där man har utsikt åt alla håll över Helsingfors.

Hotell Torni




Zetor
Zetor är en bar och restaurang som är startad av medlemmarna i bandet Leningrad Cowboys. Inredningen är gjord av gamla traktorer som det byggts bord runt. Barstolarna är gamla mjölktunnor osv. Ett väldigt roligt och annorlunda ställe som absolut är värt ett besök. Ligger på Mannerheimintie 3-5.

Utanför Zetor.

Korjaamo
Korjaamo var vi och såg The Tallest Man On Earth. Korjaamo är ett kulturhus där man kan se konserter, utställningar och teater. Konsertlokalen var mörk, stor och bra. Precis utanför konsertlokalen finns dessutom en jättemysig bar. Adress: Töölönkatu 51 a-b.
Ett stort plus: på både Zetor och Korjaamo finns Gin Long Drink på fat!

Sveaborg
Sveaborg och Sveaborgs sjöfästning ligger på öarna en kort båttur utanför Helsingfors. Det finns flera olika båtar som avgår från salutorget i Helsingfors. Kolla upp dem innan du väljer, en del är rätt mycket dyrare för att det ingår en guidad tur. Vi åkte en utan guidad tur eftersom det är lätt att ta sig runt och man då kan göra det i egen takt. Det finns en liten information där man stiger av båten. Gå in där och ta en informationsbroschyr. I dem finns en jättebra karta och "den blåa rutten" är även väl skyltad utefter gångvägarna och gör att du inte missar något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar