Italien - Rimini. 2007.

Sommaren 2007 åkte jag på bussresa med Scandorama till Rimini i Italien. Resan började med en tågresa ned till Malmö för övernattning då bussresorna med både Scandorama och Ölvemarks utgår därifrån.

På Öresundsterminalen.

Start tidig morgon på Öresundsterminalen. Resan går över Öresundsbron till Danmark och vidare till färjeterminalen i Rödby varifrån man åker båt över till Puttgarden i Tyskland. Ett tips är att äta någonting på båten. Ställena som bussarna stannar på i Tyskland har inte alltid fallit mig i smaken och ibland känns det som att de tar ut överpriser. Vi åkte sedan genom Tyskland, Österrike och efter det in i Italien. Denna resa gick direkt till Rimini, många andra bussresor kan ha en övernattning halvvägs in i Tyskland. Det är både för och nackdelar med båda. Fördelen med direktbuss är ju att man kommer snabbare till sitt slutmål, däremot sover man inte så bra på bussen. Då kan det vara skönt att sova en natt på hotell men samtidigt tar det ju då ett bra antal timmar mer att komma fram. Under hela bussresan har man en medföljande guide som under resans gång berättar lite om det vi passerar på vägen samt ger information om resmålet. Reseledaren, tillsammans med busschauffören, har även ett litet fik med sig. Istället för att köpa dyrt kaffe på vägkrogar man man köpa det direkt på bussen. De säljer kaffe, vatten, öl, vin (och lite starkare saker), bullar, knäckebröd... ja, det mesta man kan vilja ha under resans gång.

Även om det kan vara svårt att somna på bussen gjorde jag det till slut och sov bort några timmars tråkig färd på Autobahn. Tidig morgon väcker mitt resesällskap mig. Jag slår upp ögonen och ser något av det vackraste jag någonsin sett. Bergen i Österrike. Stora. Nej, enorma! Det ser ut som i en film. Efter ett tag stannar bussen på ett rastställe och det är dags för frukost.

Höga berg. Denna bild är tagen i Italien.

Väl framme i Rimini kör bussen runt och släpper av alla vid respektive hotell. Bussen finns med oss hela veckan i Rimini. Varje dag finns det utflykter som man kan följa med på om man vill (de kostar givetvis extra).

Till Rimini hade vi bokat en Sista-minuten så lite orolig var man över vilket hotell man skulle hamna på. Vi bodde på hotell Santiago. Inget höjdarhotell men ett lagom stort rum och det var rent. Och som man brukar säga, det är ju inte på hotellrummet man ska spendera sin semester.

Hotell Santiago.

Utsikt från balkongen på hotell Santiago.

Rimini är en jättestor badort. Stranden är över 15 kilometer lång. Det är en fin sandstrand så är du ute efter sol och bad är Rimini rätt resmål. Stranden är indelad i olika delar, såkallade Bagnos. De är numrerade och varje Bagno har en egen uthyrare av solstolar och parasoll. Ofta har hotellen en Bagno de tillhör och säger man att man bor på detta hotell kan man få lite rabatt. Vi betalade ca 100:- om dagen för två solstolar, parasoll och ett litet bord. Vid dessa bagnos finns även toaletter och de håller väldig ordning så det känns som väl investerade pengar. Vill man inte betala för detta finns det delar av stranden som är "fria" där man kan ligga på sin handduk.

Stranden i Rimini.

Utöver sol och bad är Rimini inte så mycket att ha. Det finns en ganska mysig stad man kan strosa runt i men inte så mycket mer. Sevärdheter är t.e.x. Tiberiusbron från år 27 f.Kr och Augustusbågen som är ungefär lika gammal.

Augustusbågen.

Tiberiusbron.

Det är lätt att åka lokalbuss i Rimini. Bussarna går längs med hela stranden och upp till stan. Var dock uppmärksam, det är mycket folk på bussarna och det fanns ligor som i trängseln genomsökte folks väskor och fickor. Vi såg det flera gånger och höll hårt i våra värdesaker. Man ska också vara noga med att stämpla sin bussbiljett (som man kan köpa i de flesta småbutiker) direkt i automaten när man kliver på bussen. Ibland stiger det på kontrollanter för att kolla att alla har stämplade biljetter och böterna för ostämplad eller ingen biljett kan tydligen vara rätt ordentliga.





I matväg finns det många olika restauranger längs stranden och gatan ovanför stranden. De serverar pizzor, kebab och sallader i varierande kvalité. Mer in mot stan finns det lite finare restauranger med annan mat, dock är de rätt dyra.

En sak som vi borde gjort men inte gjorde var en utflykt till San Marino som ligger ca 3 mil bort.

Foton: Jimmy Robertson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar